بانک استریت یا خیابان بانکها نام اصلی هیچ خیابانی نیست. بلکه به خیابانهایی که همه بانکها و یا اکثر بانکهای یک کشور در آنجا شعبه مرکزی یا شعبه مهمی دارند این عنوان داده میشود. این عنوان میتواند شهروندان یک شهر یا توریستها را راهنمایی کند تا بتوانند مناسبات مالی خود را به راحتی در کوتاهترین زمان انجام دهند.
ما هم در کشورمان چنین خیابانهایی داریم. تا ۱۰ سال پیش اگر کسی میخواست که به شعب بسیاری از بانکهای کشورمان دسترسی پیدا کند به خیابان طالقانی میرفت. اما از ده سال پیش با ظهور بانکهای جدید و محدودیت جغرافیایی خیابان طالقانی، عملاً بلوار میرداماد تبدیل به خیابان بانک تهران شده است. خیابانی که بیش از سی بانک را در خود جای داده است. حتماً وقتی گذرتان به میرداماد افتاده بسیاری از این بانکها را به چشم دیدهاید.
جانشینی برای خیابان طالقانی
خیابانهایی که خیابان بانک میشوند میبایست دارای شاخصها و ویژگیهای خاصی باشند. هنگامی که خیابان طالقانی به خیابان بانک ایران معروف شده بود دسترسی آن به ادارات دولتی و وزارتخانهها و خصوصاً پاستور یک ویژگی بارز بود که در کنار دسترسی خود خیابان طالقانی برای شهروندان، این خیابان را ممتاز میکرد. اما هم اکنون خیابان طالقانی اگرچه نزدیک وزارتخانهها و… هست اما خود خیابان در دسترس شهروندان نیست.
در این خصوص منوچهر قفقازی رئیس شعبه مرکزی بانک ایران زمین توضیح میدهد: «از وقتی که خیابان طالقانی وارد طرح ترافیک شد دسترسی بدان بسیار مشکل شد. از طرفی وقتی بانکهای خصوصی متولد شدند و رشد کردند خیابان طالقانی از نظر فیزیکی نمیتوانست ساختمانهای مرکزی بانکها را در خود بگنجاند. شعبههای مرکزی بانکها هم میبایست کنار ساختمان مرکزی ساخته شوند. از اینرو بانکهای غیردولتی پراکنده شدند و در نتیجه بسیاری از این بانکها در میرداماد ساختمان مرکزی ساخته و شعبه مرکزی را هم همینجا برپا کردند.»
او در ادامه توضیح میدهد: «از طرفی هم بلوار میرداماد یکی از زیباترین بلوارهای تهران است و بیشتر خیابان بانکهای دنیا در بهترین نقطه شهر ساخته میشوند.» اما دیگر دلیلهایی که باعث شده خیابان میرداماد میزبان بانکهای کشور باشد را از زبان یوسف تقیپور رئیس شعبه مرکزی بانک پاسارگاد بخوانید: «با توجه به گستردگی شهر تهران و وسعت روزافزون این شهر خیابان بانک بهطور اتوماتیک جایی شکل میگیرد که مردم بدان دسترسی راحتی داشته باشند. از طرفی مرکزیت و محوریت خاصی هم خود خیابان داشته باشد. مثلاً در خیابان میرداماد شرکتهای بزرگ مختلفی است. حجم این شرکتها بسیار فراوان است و گردش مالی در این خیابان به خاطر وجود آنها بالا میرود. برخی از ادارات دولتی هم یا در خیابان میرداماد هستند یا در خیابانهای اطراف. از اینرو مردم بسیاری کارشان با این خیابان گره خورده است. دیگر مزیتی که باعث شده میرداماد خیابان بانک شود، گنجایش فیزیکی است که توانسته ساختمانهای بزرگ بانکها را در خود جای دهد.»
۲۳۳۲۳۳