نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: کمک سازمان ملل برای تأمین هزینه مهاجران بسیار ناچیز است و ایران هزینه سنگینی را پرداخت می کند.
در سال های گذشته شرایط امنیتی ناپایدار افغانستان باعث مهاجرت اتباع این کشور به ایران شده است.
بر اساس آماری که وزیر امور خارجه در فروردین ماه داده، تعداد آوارگان افغانستانی که از آنها به عنوان “مهمان در ایران” یاد کرده، به حدود ۵ میلیون نفر افزایش یافته است.
آقای امیرعبداللهیان همچنین از اینکه “سازمانهای بینالمللی کمترین توجه را به آوارگان در کشورهای همسایه افغانستان دارند” ابراز نگرانی کرد.
آقای هدایتی مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی سازمان راهداری نیمه فروردین ماه گفت “پس از روی کار آمدن طالبان، ورود افغانها از مرزهای رسمی به ایران، به روزانه حدود ۵ هزار نفر رسیده است.”
۶ خرداد ماه دبیر شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد “در غیاب کمکهای مؤثر بینالمللی و در شرایط تحریم های ظالمانه” ایران را در میزبانی از مهاجران افغانستانی با “مشکلات فراوان” مواجه کرده است.
آقای شمخانی در چهارمین نشست گفتوگوی امنیت منطقهای در دوشنبه تاجیکستان گفت که “جمعیت اتباع افغانستان که به ایران آمده اند، از جمعیت ۱۱۰ کشور در دنیا بیشتر است.”
این گفته ها در حالی مطرح می شود که ۲۸ آذر پارسال کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان گفته بود کمیساریای عالی پناهندگان برای بسیج کردن منابع بیشتر، جهت جبران هزینه اتباع مهاجر در ایران اقدام میکند.
آقای گرندی پس از نشست با معاون امنیتی وقت وزیر کشور گفت که سازمان ملل متحد در امور پناهندگان کمکهایش را ۲ برابر کرده و در سال جدید افزایش مییابد.
او از اختصاص مبالغی به کشورهای میزبان اتباع خبر داد که سهم ایران را از آن ۳۰۰ میلیون یورو اعلام کرد.
دولت جمهوری اسلامی ایران در هفته های گذشته از اتباع افعانستانی خواسته برای خوداظهاری و سرشماری به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنند.
دوم خرداد ماه آقای کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس به نقل از مسئولان وزارت کشور، به بارز نیوز خبر داد که حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر خود را معرفی کردهاند.
وزیر کشور تأکید کرده اگر اتباع به هر دلیلی برای سرشماری مراجعه نکنند، ممکن است به عنوان مهاجر تلقی نشوند.
آقای وحیدی گفته به همه اتباع افغانستانی که در این طرح شناسایی شرکت کنند، اقامتهای موقت داده خواهد شد اما دولت ممکن است با کسانی که خوداظهاری نکنند، “رفتار سختگیرانه” داشته باشد.