تعزیه بدون پشتوانه پژوهشی به بیراهه میرود/ لزوم آسیب شناسی موسیقیهای غیراصیل شبیهخوانی
ابوالفضل میرزا احمدی از هنرمندان حاضر در دوازدهمین رویداد بینالمللی تئاتر صاحبدلان که با مجلس شهادت حربن یزید ریاحی دراین رویداد حضور دارد در گفتوگو با خبرنگار تئاتر بارز نیوز درباره لزوم افزایش دانش و آگاهی هنرمندان عرصه تعزیه به فسلفه شهادت هرکدام از شهدای واقعه عاشورا اشاره و تصریح کرد: نسخ تعزیه از تعدد بسیار زیادی برخوردار است و در ارتباط با تمام امامان و مقاطع مختلف زندگی آنها مجالس تعزیه وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: نکته حائز اهمیت آن است که جوانان علاقهمند به هنر تعزیه باید بدانند اگر بدون پشتوانه پژوهشی به این عرصه پا گذارند ممکن است تعزیه را بهغلط اجرا کرده و این هنرنمایشی را به بیراهه برند.
ورورد موسیقیهای غیراصیل به تعزیه عملی اشتباه است
تغییر در ادوات و فرم موسیقی تعزیه عملی اشتباه است که این هنر را دچار تحریف ساخته
میرزا احمدی با نقد جدی از بهکارگیری موسیقیهای غیر اصیل در اجرای برخی گروههای جوان اذعان داشت: ابعاد موسیقیایی هنر تعزیه بسیار وسیع است و حتی افراد بسیاری در زمینه موسیقی تعزیه اقدام به پژوهش کردهاند درنتیجه تغییر در ادوات و فرم موسیقی تعزیه عملی اشتباه است که این هنر را دچار تحریف ساخته و علیرغم آنکه ممکن است شکلی مهیج و همسو با ذائقه جوان امروزی به اثر بخشد اما بههیچعنوان توصیه نمیشود.
این فعال عرصه تعزیه افزود: شبیهخوانی و تعزیه ازجمله گونههای نمایشی هستند که بهنوعی شیوهای از عزاداری نیز محسوب میشوند درنتیجه تعزیه یکی از ارکان مراسم سوگواری اهلبیت است که باید در تمام ایام سال موردتوجه قرارگرفته و نهفقط مجلس شهادت بزرگان دین که دیگر مجالس حتی شادی همچون تولد و ازدواج این بزرگان نیز موردتوجه گروههای تعزیه قرار گیرد.
صاحبدلان»؛ در زمانه حاضر نقش مهمی در ترویج فرهنگ دینی میان مردم دارد
تعزیه در افزایش اثرگذاری شخصیتها و مفاهیم دینی بر زندگی معاصر نقش بسزایی دارند
کارگردان تعزیه حر بنیزید ریاحی با اشاره به آنکه برای نخستین بار است که در رویداد تئاتر صاحبدلان حضور مییابد اظهار داشت: هنرهای نمایشی بهویژه تعزیه در افزایش اثرگذاری شخصیتها و مفاهیم دینی بر زندگی معاصر نقش بسزایی دارند و از همین رو چنین رویدادهایی نقش مهمی در ترویج فرهنگ دینی میان مردم در عصر فعلی دارد.
میرزا احمدی درباره اهداف و رویکردهای خود از این حضور گفت: بنا بر روایاتی که از مقاتل مرتبط با شهادت حر بن یزید ریاحی در قیام کربلا ذکر شده اینگونه میخوانیم که حر از فرماندهان نظامی کوفه است که پیش از عاشورا مأموریت یافت با سپاه هزار نفری، مانع حرکت امام حسین(ع) و همراهان حضرت بهسوی کوفه و نیز بازگشت او شود که درنهایت حر در عاشورا، به سپاه امام حسین(ع) پیوست و در دفاع از او جنگید و به شهادت رسید.
وی در پایان خاطرنشان کرد افزود: نقل است که امام حسین(ع) پس از شهادت حر او را در آغوش گرفت و با سربندی فرق شکافته شدهاش را بست درحالیکه چنین کاری را با پیکر فرزند یا برادر خود نکرد و از همینجا به جایگاه والای این شهید کربلا پی میبریم و با تکیه و تأکید بر مفهوم آزادگی، تعزیه مجلس شهادت حر را برای این دوره از رویداد صاحبدلان انتخاب کردم.
آثار شبیهخوانی دوازدهمین دوره سراسری و نخستین دوره بینالمللی رویداد تئاتر صاحبدلان از ۲۲ تا ۳۱ مردادماه، پس از اذان مغرب در محوطه باز تئاترشهر اجرا میشوند.