راهکارهای جلوگیری از ضعف سیستم ایمنی بدن | روزهداری در روزهای کرونایی
مواجهه با ویروس کرونا تغییرات زیادی در سبک زندگی و تغذیه افراد ایجاد کرده و تغذیه در ماه رمضان هم از این قاعده مستثنی نیست. از آنجایی که ضعف سیستم ایمنی بدن میتواند احتمال ابتلا به کرونا را افزایش دهد،تغذیه صحیح در ماه رمضان اهمیت فراوانی دارد. در ادامه به اصول تغذیه صحیح در وعدههای سحر و افطار برای جلوگیری از تضعیف سیستم ایمنی بدن اشاره کردیم.
ساعات روزهداری در ماه رمضان امسال به حدود 14 ساعت رسیده است. بنابراین گرسنگی میتواند در صورت رعایت نکردن اصول تغذیه صحیح در وعده سحر و افطار و یا حذف وعده سحری، زمینه تضعیف سیستم ایمنی بدن و افزایش احتمال ابتلا به ویروس کرونا را در پی داشته باشد. در نتیجه پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از اهمیت ویژهای برخوردار است تا هم بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح کرد و هم از برکات معنوی این ماه بهره برد.
- مطالعات متعددی نشان داده که روزه داری صحیح میتواند باعث تنظیم سیستم ایمنی بدن شود. به عبارت دیگر، روزه داری صحیح و رعایت رژیم غذایی مناسب در وعدههای سحر و افطار در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است.با رعایت تغذیه صحیح و مصرف منابع غذایی حاوی ویتامینهای A، D، E، C و همچنین منابع غذایی حاوی آهن و روی و سلنیم که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ لازم هستند، نگرانی از نظر تضعیف سیستم ایمنی بدن در ایام روزه داری و خطر ابتلا به این بیماری کاهش مییابد.
- با توجه به نقش ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی بدن توصیه میشود در وعدههای سحر و افطار از منابع غذایی ویتامین A شامل انواع سبزیها و میوههای زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، موز و انواع مرکبات و منابع حیوانی مانند زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات استفاده کنید.
- سعی کنید منابع غذایی ویتامین D شامل ماهیهای چرب، لبنیات و زره تخم مرغ را هم برای افزایش سطح ایمنی بدن مصرف کنید.
- برای تامین ویتامین E به عنوان آنتی اکسیدان و کمک کننده به عملکرد سیستم ایمنی بدن میتوانید از روغنهای مایع مانند کانولا، آفتابگردان و ذرت در طبخ غذا و سبزیجاتی مانند اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیبزمینی در وعدههای غذایی سحر، افطار یا انواع آجیل مانند فندق، بادام، گردو در فاصله وعده افطار تا شام استفاده کنید.
- مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین C شامل انواع میوهها و سبزیها از جمله سبزیهای برگ سبز مانند سبزی خوردن و انواع کلم و گوجه فرنگی، جوانههای گندم، ماش و شبدر، انواع مرکبات مانند لیمو ترش، لیمو شیرین، پرتقال، نارنگی و نارنج و کیوی در هر سه وعده افطار، شام و سحر توصیه میشود.
- مصرف منابع غذایی ویتامینهای گروه B مانند انواع سبزیهای برگ سبز و میوهها، شیر و لبنیات، انواع گوشتها، زرده تخم مرغ، غلات سبوسدار، حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه و ماش، مغزها (پسته، گردو، بادام و فندق) برای تقویت سیستم ایمنی بدن در این ایام توصیه میشود.
- دریافت آهن کافی از منابع غذایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در ایام روزه داری توصیه میشود .آهن در منابع گیاهی و منابع حیوانی یافت میشود.
- مصرف غذاهای غنی از روی(Zn) شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، غلات کامل، حبوبات و تخم مرغ برای تقویت سیستم ایمنی در هر سه وعده غذایی(سحر، افطار و شام) در این ایام نیز توصیه میشود.
- استفاده کافی گروه سبزیها و میوهها در ایام روزه داری با تامین ویتامینها به خصوص ویتامین C و پیشساز ویتامین A به تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری کووید ۱۹ کمک میکنند.
- گروه شیر و لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و دوغ. این گروه علاوه بر تامین کلسیم و فسفر و بخشی از پروتئین، ویتامینهای گروه B به خصوص ویتامین B۲ و B۱۲ را که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند، تامینمی کند. توصیه بر این است که لبنیات از نوع کم چرب (کمتر از ۲.۵ درصد چربی) مصرف شود.
- در ایام روزه داری امسال، به مصرف منابع کافی پروتئین اعم از حیوانی و یا گیاهی که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن برای پیشگیری از بیماری کووید ۱۹ لازم هستند، باید توجه شود.
- انواع حبوبات منبع پروتئین هستند و وقتی همراه با غلات مصرف می شوند، به عنوان جایگزین گوشت، مرغ و ماهی می توانند یک پروتئین خوب و با کیفیت را برای بدن تامین میکنند.