اعطای مجوز سریع به بیت کوین
سؤال این است، مگر میشود یک فعالیت اقتصادی را در کمتر از سه ساعت به سرانجام رساند؟ جواب، بله است. حال میپرسید، کدام حوزه؟ باید بگویم، رمز ارزها.
تا چند ماه پیش تولید بیتکوین و امثال رمز ارزها، فعالیت غیرقانونی و قاچاق محسوب میشد، اما از ۲۸ آبان تولید رمز ارز قانونی شد. به اذعان فعالان صنعتی و مسئولان وزارت صمت، حضور و سرمایهگذاری در تولید رمز ارزها بسیار سهل است و قانونی دست و پا گیر ندارد. متقاضیان ورود به رمز ارزها در ۴ گام میتوانند درخواست خود را ثبت کنند.
هنوز یک نکته در تولید ارز دیجیتال وجود دارد، آنهایی که قبل از ۲۸ آبان در تولید بیتکوین و رمز ارزها فعالیت داشتند، اکنون مجاز به گرفتن مجوز نیستند. البته وزارت صمت اعتقاد دارد که به این گروه هم میتوان مجوز داد اما نهادهای نظارتی مخالف هستند و میگویند ماینرهایی (دستگاهی که ارز دیجیتال استخراج میکند) که وارد شده و مورد استفاده قرار گرفته قاچاق است. رایزنیها برای رسمیت دادن به این گروه ادامه دارد، ولی گویا نتیجهای نداشته است. روزنامه ایران در پی پیگیریهای متعددی که متقاضیان بیتکوین انجام دادند، سراغ وزارت صنعت، معدن و تجارت رفت و آخرین رویدادهایی را که در تولید بیتکوین در کشور در حال رخ دادن است، پرس و جو کرد. اولین خبر این است که از ابتدای صدور مجوز یعنی ۲۸ آبان تا ۷ دی ماه ۴۲۵ درخواست ثبت شده که برای ۱۱۸ نفر جواز (هیچ محدودیتی برای صدور مجوز وجود ندارد) صادر شده است. این جوازها عمر شش ماهه دارند و تا شش ماه دیگر (۱۲ ماهه) بعد هم قابل تمدید است. در این مدت متقاضیان ورود به ارز دیجیتال باید تکلیف سرمایهگذاری خود را مشخص کنند تا به آنها پروانه بهرهبرداری داده شود. اگر فردی در مدت ۱۲ ماه نتواند از این مرحله عبور کند، جواز صادره باطل میشود. متقاضیان زمانی که جواز میگیرند باید تکلیف زمین(محلی که قرار است ماینرها در آن مستقر شود)، ماینر، برق و سایر بخشها را مشخص کنند تا پروانه بهرهبرداری را دریافت کنند.
۴ گام ثبتنام
چگونه میتوان برای تولید رمز ارزها مجوز گرفت؟ اگر تصمیم گرفتید در این بخش ورود کنید، برای اولین گام وارد سایت بهین یاب شوید و گزینه صدور جواز تأسیس رمز ارز، را انتخاب کنید. در این مرحله با وارد کردن نام کاربری و رمز عبوری که از قبل گرفتید میتوانید محل استخراج رمز ارز، ظرفیت پردازش ماینر (پروسس بر ثانیه است) و نوع سرمایهگذاری (ایجادی یا توسعهای) را مشخص کنید. در گام ۲ مشخصات عمومی آمده است. در این مرحله باید مشخصات زمین، هزینه تقریبی سالانه نفت، گاز، برق و آب را متقاضی اعلام کند. گام سوم مشخصات سرمایهگذاری است. در این مرحله وارد کردن نام دستگاه، تعداد مورد نیاز ماینر، قیمت هر دستگاه و حقوق گمرکی باید درج شود. گام آخر نحوه اجرا است.
در این مرحله پیشبینی مدت اجرای طرح آمده است که بهصورت تقریبی متقاضی باید اعلام کند. کسانی که مختصات کاریشان مشخص باشد با پر کردن باکسهای خالی میتوانند در کمتر از ۳ ساعت مجوز بگیرند. برخیها هم بیشترین زمانی که منتظر ماندند تا ۴ روز بوده است. کسانی که نتوانند به سؤالات سایت بهین یاب پاسخ دهند یا جواب هایشان ناقص بوده است، هیچ جوابی دریافت نمیکنند.
۲۵۰ عدد طلایی تولید
آنگونه که از دفتر امور طرحها و تأمین مالی وزارت صمت پرس و جو کردیم، میزان برق مصرفی دستگاههای ماینر اگر کمتر از ۲۵۰ کیلووات (حد صنعتی شدن) باشد، به متقاضی جواز داده میشود اما اگر کمتر از عدد یاد شده باشد، مجوزی صادر نمیشود.
هر ماینر با توجه به مدلی که دارد، توان مصرفی آن متفاوت است. بهعنوان مثال دستگاه اس ۹ که جزو ماینرهای قدیمی است ۱۳۵۰ وات مصرف برق دارد، که یک تولیدکننده ارز دیجیتال برای آنکه بتواند فعالیت خود را شروع کند باید حداقل ۱۷۰ ماینر خریداری کند اما در سریهای جدید مانند اس ۱۷ با ۱۱۵ ماینر میتوان سراغ رمز ارزها رفت.
رسمیت دارد
سعید زرندی، معاون طرح و برنامه وزارت صمت میگوید: دستورالعمل صدور مجوز برای رمز ارزها از ۲۸ آبان ماه به تمام استانها ابلاغ شده است و عملاً از این زمان، فرآیند تولید ارز دیجیتال رسمیت پیدا کرده است.
فعلاً منتظر باشید
او درباره اینکه کسانی که قبل از ۲۸ آبان ماه وارد تولید بیتکوین شدند، اکنون مشمول قانون میشوند یا خیر، عنوان کرد: در این حوزه دو مشکل بزرگ وجود دارد. یک آنکه ماینر و دستگاههایی که تولیدکنندگان ارز دیجیتال وارد کردند، استاندارد نیست. دومین مسأله که اهمیت بسزایی دارد این است که ماینرها از مبادی رسمی وارد کشور نشده است. پیگیریهای متعددی در حال انجام است تا راهی برای رسمیت یافتن فعالیت آنها پیدا شود. زرندی با بیان اینکه آمار دقیقی از فعالان تولید رمز ارزها وجود ندارد، میگوید:از آنجا که فعالیت آنها رسمیت پیدا نکرده است، نمیتواند عدد دقیقی از مزرعههای فعال در تولید ارز دیجیتال را عنوان کرد.
سادهترین روش برای پولدار شدن
معاون طرح و برنامه وزارت صمت ادامه داد که ثبتنام و دریافت مجوز برای تولید ارز دیجیتال بسیار ساده است و متقاضیان به راحتی میتوانند در این حوزه ورود کنند. کسانی که امکان تولید ارز دیجیتال (یعنی برق و زمین) داشته باشند، دیگر نیازی به گرفتن جواز ندارند وبه صورت مستقیم پروانه بهرهبرداری دریافت میکنند.
تولید رمز ارز سود دارد؟
خیلیها با خواندن این مطلب و سهل بودن گرفتن مجوز میپرسند، تولید رمز ارز صرفه اقتصادی دارد؟ آنگونه که کارشناسان و اهالی فن این حوزه بیان میکنند، تولید ارز دیجیتال صرفه اقتصادی زیادی دارد. اما در عین اینکه با صرفه است، بسیار پرریسک است. اگر نمودارهای جهانی بیتکوین را رصد کنید میبینید که در یک مقطع زمانی ارزش آن به ۲۰ هزار دلار رسید و در مقطعی کاهش آن تا ۷ هزار دلار و حتی پایینتر هم دیده شد.
برق بیتکوین چقدر است؟
برای اینکه در تولید ارز دیجیتال به سود برسید، باید ماینرهای زیادی را خریداری کنید. در این صورت ضمن اینکه تولید رمز ارز افزایش پیدا میکند از تخفیفهایی که وزارت نیرو میدهد، میتوان استفاده کرد. در حال حاضر هزینه برق برای ۸ ماه خنک سال ۳۷۰ تومان است و برای ۴ ماه گرم سال این هزینه ۹۶۵ تومان مصوب شده است. این اعداد برای فعالان ارز دیجیتال بالا است. از اینرو اگر تعداد دستگاههای ماینر افزایش پیدا کند، یعنی مصرف برق بیشتر شود(مصرف برق بین ۲۳۰ تا ۴۰۰ کیلو ولت)، وزارت نیرو تخفیف ۲۰درصدی به تولیدکنندگان ارز دیجیتال میدهد.
کاهش قیمت برق
آنگونه که معاون طرح و برنامه وزارت صمت گفته است این وزارتخانه در حال پیگیری کاهش تعرفه برق است تا تولید ارز دیجیتال برای متقاضیان این حوزه به صرفه شود. در این میان ضروری است ماینرهای قدیمی اسقاط و ماینرهای جدید و استاندارد، وارد چرخه تولید شود.
۳ جا برای بیتکوینها
در این میان متقاضیان ارز دیجیتال در کجاها میتوانند حضور پیدا کنند؟ آنگونه که از دفتر امور طرحها و تأمین مالی وزارت صمت پرسیدیم برای تولیدکنندگان رمز ارزها سه محل دیده شده یک؛ شهرکها و نواحی صنعتی، دو؛ مناطق ویژه و آزاد و سه؛ نیروگاهها است.
ماینر ارزان بخرید
ماینر را از کجا میتوان خرید؟ معاون طرح و برنامه وزارت صمت عنوان میکند که ثبت سفارش برای واردات ماینرها آغاز شده است، اکثر ماینرها از چین وارد میشود. از اینرو افرادی که میخواهند در این بخش ورود کنند، میتوانند ماینرهای قانونی و ارزان بخرند.
قیمت ماینرها
با بررسی برخی از سایتها که ماینر میفروشند ماینرهای ابتدایی که قدرت پردازش خوبی ندارند(کارکرده) حدود
۳ میلیون تومان است. البته مدلهای پایینتر هم وجود دارد که با قیمت یک میلیون تومان به فروش میرسد. ماینرهای جدید و صفر از قیمت ۱۶ میلیون تومان به بالا است، در این میان ماینرهای ۳۰ میلیون تومانی هم دیده میشود./ایران