پلاک فروخته شده توسط زمین شهری باغ باقی ماند
اعضای شورای اسلامی شهر تهران تصمیم گرفتند قطعه زمینی که مالک آن زمینشهری بود و شهرداری در این زمین اقدام به کاشت درخت کرده بود، با وجود واگذاری به یک شخص، همچنان باغ باقی بماند.
به گزارش استاک ، معاونت ارتباطات و امور بینالملل، تمام دستور جلسه دویست و چهل و نهمین جلسه شورا که امروز برگزار شد، به جز یک مورد به بررسی پرونده باغات اختصاص داشت. هرچند که اعضای شورای شهر نتوانستند به تمام موارد پیشبینی شده برای این جلسه بپردازند، اما یک مصوبه پرچالش درباره زمین سبزی که توسط زمین شهری فروخته شده بود را تعیین تکلیف کردند و با بررسی دستور هفدهم، کار خود را در جلسه امروز به پایان رساندند.
نخستین پرونده امروز مربوط به یک پلاک ثبتی در منطقه وردآورد بود. محمد سالاری رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر ضمن ارائه گزارش مستندات نخستین پرونده، گفت: این پرونده متعلق به ملکی مسکونی واقع در وردآورد است که سابقا بخشی از یک باغ بوده و حال دارای 88 اصله درخت است. اما این ملک فاقد سند باغی است و کمیسیون هم آن را باغ به شمار نمیآورد.
محمد علیخانی رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران در موافقت با گزارش کمیسیون گفت: این باغ امروزه به انبار تبدیل شده است و لذا نمیتوان آن را باغ نامید.
حسن خلیل آبادی عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران هم متذکر شد که بسیاری اماکن سابقا باغ بودهاند و امروز نیستند و از همین روی حال نمیتوان آنان را باغ به حساب آورد.
در پایان نظر کمیسیون با 13 رای موافق به تصویب رسید.
سالاری درباره پرونده بعدی گفت: مساحت این ملک بیش از 600 متر مربع است و مکان آن بالاتر از میرداماد است و کمیسیون معتقد است که این ملک باغ به شمار میرود.
اعضای شورای شهر تهران با نظر کمیسیون در خصوص این پرونده مبنی بر باغ بودن موافقت کردند.
سومین پرونده شامل ملکی با مساحت 1261 متر مربع در میدان درکه بود. یک قطعه زمین با کاربری قدیم مسکونی با 30 اصله درخت خشک شده است. محمد سالاری در این خصوص گفت: نظر کمیسیون این است که این قطعه زمین، باغ است.
اعضای شورای شهر تهران با نظر کمیسیون در خصوص این پرونده مبنی بر باغ بودن موافقت کردند.
پرونده چهارم قطعه زمین هزار متر مربعی بود در محله دروس واقع در منطقه سه است. سالاری درباره این پرونده گفت: در دهه 60 در این قطعه زمین، بنایی ساخته شده که در سال 64 به پایان رسیده است و در سند آن نیز ذکر شده که این زمین بر اساس تقسسیمنامه سال 66 موقوفه است عبارت «ساختمان احداثی» در سند قید شده و 41 درصد این قطعه زمین به اشغال ساختمان درآمده است و سابقا در فضای بنا 21 اصله درخت وجود داشت، اما در حال حاضر در محوطه ساختمان فقط دو اصله درخت تزئینی قرار دارد.
سالاری افزود: آن 21 اصله درخت نیز بنا به مجوز کارشناس محیط زیست شهرداری منطقه جابجا شده است و 34 اصله درخت مدنظر کمیسیون ماده هفت هم در خارج از محوطه بنا قرار دارد، لذا کمیسیون عمران و شهرسازی این قطعه زمین را بهعنوان باغ نمیشناند.
اما سید حسن رسولی عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران در مخالفت با نظر سالاری اظهار داشت: این جابجایی بنا به درخواست کارشناس محیط زیست صورت گرفته و کارشناس فضای سبز مرجعیت ندارد و دیگر اینکه مجوز جابهجایی صادر نشده است. لذا برخلاف نظر کمیسیون این ملک باغ است.
در ادامه مرتضی الویری رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران در موافقت با نظر کمیسیون گفت: در سند این ملک آمده است که مسکونی است و از سویی تعداد درختان هم به حد نصاب نرسیده ، لذا معتقدم که این قطعه زمین، باغ نیست.
ناهید خداکرمی عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر بهعنوان مخالف نظر کمیسیون گفت: این ملک بر اساس مصوبه سال 1361 حدنصاب درختان را داشته است و باغ اعلام شده بود. لذا اینجا خانه باغ است و همه معیارهای باغ را دارد.
زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر هم در حمایت از خداکرمی اظهار داشت: این ملک سرجمع دارای 55 اصله درخت بوده است که به حد نصاب میرسد.
مجید فراهانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران هم موافقت با نظر کمیسیون اعلام کرد: در سند قید شده که این ملک غیر باغ است، همچنین این قطعه زمین در سال 61 حدنصاب داشته است. در منطقه دروس تمام املاک و زمینها ساخته شدهاند و اگر این ملک را باغ به حساب بیاوریم، آنوقت محاصره میشود و شرایط باغ را نخواهد داشت چراکه باغ نیاز به راه آب و چاه و غیره دارد. معتقدم که بهتر است موافق غیر باغ باشیم.
محمد علیخانی هم در مقام موافق گفت: در اینجا مراحل قانونی طی شده است و بنا پایان کار دارد. لذا نیازی به ارجاع به پیش از ساخت بنا نیست.
در نهایت پس از اظهارنظر موافق و مخالفان با نظر کمیسیون، این ملک باغ اعلام شد.
تایید نظر کمیسیون شهرسازی درباره پلاک ثبتی بلوار فردوس
پرونده بعدی پلاک ثبتی واقع در بلوار فردوس منطقه پنج بود. محمد سالاری رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران با اشاره به سوابق این پلاک ثبتی، رای کمیسیون مبنی بر باغ بودن آن را اعلام کرد.
اعضای شورای شهر تهران با نظر کمیسیون در خصوص این پرونده مبنی بر باغ بودن موافقت کردند .
دستور بعدی مربوط به پلاک ثبتی واقع پونک بلوار اشرفی اصفهانی بود. سالاری در رابطه با این پلاک، گفت: قطعه یاد شده از یک قطعه مادر به وسعت پنج هزار متر مربع تفکیک شده است. کمیسیون ماده هفت در سال 64 در خصوص پلاک ثبتی مادر رای بر باغ بودن داده و در سال 98 هم این رای تصویب شده است.
رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران عنوان کرد: وضع موجود این پلاک فاقد درخت است و نظر کمیسیون شهرسازی و معماری با توجه گزارش سال 84 سازمان بوستانها و وضعیت پلاک ثبتی مادر، مبنی بر باغ بودن است.
این دستور نیز بدون نظر مخالف و موافق به رای گذاشته شد و نظر کمیسیون با 14 رای موافق به تصویب رسید.
محمد سالاری درباره پلاک ثبتی واقع در بلوار سیمون بولیوار، خیابان مخابرات منطقه پنج عنوان کرد: در سند این پلاک ثبتی قید شده است که این پلاک یک قطعه زمین مزروعی است و قبلا باغچه بوده است. کمیسیون ماده هفت نیز گفته بود که این پلاک شرایط باغ را دارد. نظر کمیسیون شهرسازی و معماری نیز مبنی بر باغ بودن است.
اعضای شورای شهر تهران با نظر کمیسیون در خصوص این پرونده مبنی بر باغ بودن موافقت کردند .
پلاک ثبتی بعدی در خیابان شریفی بود. رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران درباره این پرونده گفت: این قطعه زمین مزروعی بوده و کمیسیون ماده هفت اعلام کرده است که شرایط احراز باغ را دارد. نظر کمیسیون شهرسازی و معماری با توجه به تصاویر هوایی که نشان میدهد این قطعه بخشی از یک باغ بزرگ بوده، مبنی بر باغ بودن است.
اعضای شورای شهر تهران با نظر کمیسیون مبنی بر باغ بودن موافقت کردند.
پرونده بعدی قطعه زمینی با مساحت 252 متر مربع واقع در میدان معلم در منطقه 18 بود که بخشی از قطعه زمین بزرگتری با کاربری فضای سبز بود که در سال 1366 تقسیم شده بود. نظر کمیسیون معماری و شهرسازی مبنی برباغ بودن این ملک است. نظر کمیسیون در این پرونده بدون مخالفت به تصویب رسید.
اعضای شورای شهر تهران درباره پرونده بعدی نیز با نظر کمیسیون مبنی بر باغ بودن موافقت کردند .
محمد سالاری رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران درباره پلاک ثبتی بعدی گفت: این پلاک شامل قطعه زمینی با مساحت 2678 متر مربع در خیابان زمزم واقع در منطقه 17 است که در متن سند آن عبارت «باغ مشجر» آمده که 942 متر مربع از آن ساخته شده و در بقیه آن 332 اصله درخت وجود دارد و لذا به نظر کمیسیون، این زمین، باغ است.
زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران در این باره گفت: در اطرف این قطعه زمین، پارک و فضای سبز وجود دارد و مدیرعامل سازمان نوسازی خواستار این بود که این قطعه با قطعهای دیگر معاوضه شده و به فضای سبز این محله افزوده شود.
محسن هاشمی رئیس شورا هم در تایید این نظر گفت: پیشنهاد مدیر عامل نوسازی به نفع شهر است و این قطعه زمین هم در تملک شهرداری است.
در پایان، باغ بودن این ملک با 16 رای موافق به تصویب رسید.
محمد سالاری درباره پلاک ثبتی بعدی گفت: این پلاک با مساحت 1729 متر مربع واقع در ونک منطقه 3 مورد است. این ملک امروز مسکونی است اما در دهه 70 باغ بوده و 66 اصله درخت داشته و کمیسیون نیز آن را باغ میداند.
اعضای شورای شهر تهران درباره این پلاک نیز با نظر کمیسیون مبنی بر باغ بودن موافقت کردند.
در دستور بعدی، یک پلاک ثبتی واقع در محدوده آزادی خیابان بینام مورد بررسی قرار گرفت. محمد سالاری رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران درباره این پلاک عنوان کرد: این قطعه زمین کاربری مسکونی دارد. از نظر کمیسیون ماده هفت در سال 67 این قطعه زمین باغ بوده است. در سال 94 نیز باغ بودن آن تایید شده است.
سالاری افزود: رای دیوان عدالت در سال 98 مبنی بر الزام شورا به نظر کارشناسی و بررسی مجدد به ما ابلاغ شده است.کارشناس رسمی دادگستری با توجه به تعداد درختان اعلام کرده است که این پلاک شرایط لازم برای باغ بودن را دارد. هیات سه نفره هم به دلیل اینکه باغ بودن را تایید کرده است این ملک توسط کمیسیون باغ تشخیص داده شده است.
ابراهیمی امینی نایب رئیس شورا گفت: طبق سوابق، شورای شهر در سال 91 باغ بودن را تایید و تصویب کرده است. چگونه این مصوبه مجددا به صحن آمده است. نژاد بهرام در این رابطه توضیح داد که حکم دیوان مبنی بر بررسی مجدد است.
باغ بودن این پلاک ثبتی به رای گذاشته شد و به تصویب رسید.
دستور 15 مربوط به یک پلاک ثبتی در منطقه سردار جنگل واقع در منطقه پنج بود. سالاری در رابطه با این پلاک گفت: کاربری زمین مسکونی است. کمیسیون ماده هفت در 98 رای بر باغ بودن داده است. این پلاک درختان انار دارد. فاقد پروانه ساختمان است. با توجه به نظر کمیسیون ماده 12 شهری، برای این پلاک باغ مشجر تصویب شده است لذا نظر کمیسیون بر باغ بودن است.
امینی در مخالفت با نظر کمیسیون تاکید کرد: کاربری قدیمی زمین مسکونی است. در سند هم یک قطعه زمین قید شده است. درختان موجود هم 13 اصله درخت سبز و خشک است. حدنصاب درختان یک باغ را ندارد اما چرا کمیته ماده 12 چنین رایی داده است.
زهرا صدر اعظم نوری نیز در موافقت عنوان کرد: قانون میگوید اگر زمینی یکی از شرایط را داشته باشد، باغ است. اگر سند مالکیت یا سند مادر قبل از تفکیک عنوان باغ داشته باشد. دارا بون سابقه رای باغ یا باغچه دایر و زمین مشجر بر اساس قانون زمین شهری را اگر داشته باشد، باغ محسوب میشود. با توجه به آیین نامه قانون حفظ و گسترش فضای سبز، این زمین باغ محسوب میشود.
این پلاک ثبتی نیز به رای گذاشته شده که اعضای شورای شهر با باغ بودن آن موافقت کردند.
دستور 16 نیز مربوط به یک پلاک ثبتی واقع در خیابان آفریقا بود. محمد سالاری درباره این پلاک ثبتی گفت: کاربری قبلی زمین باغ بوده است. نظر کمیسیون ماده هفت، در سال 85 مبنی بر باغ بودن است. در سال 92 این نظر را ابطال کرده است. شورای شهر در سال 95 این زمین را باغ اعلام میکند دیوان در سال 97، نظرش تشکیل هیات سه نفره بوده و اعلام کرده است که این زمین باغ نیست.
سالاری افزود: این پلاک باغ به نظر نمیرسد. با توجه به وضعیت خاص این ملک صحن شورا باید تصمیم بگیرد.
سید حسن رسولی در تذکری اعلام کرد: این پلاک در دور چهارم شورا باغ اعلام شده است. دیوان عدالت اداری نمیتواند برای شورا تعیین تکلیف کند. شورای چهارم رای به باغ بودن این پلاک داده است، بنابراین قابل طرح مجدد در صحن نیست.
ابراهیم امینی در ادامه بیان کرد: هیاتهای رسیدگی به تخلفات قائل به باغ بودن این پلاک نیست، اگر ذینفع از تصمیم ما متضرر باشد، میتواند به دیوان اعتراض کند. دیوان عدالت اداری قبلا وارد ماهیت نمی شد.
او ادامه داد: در قانون جدید به دیون عدالت اداری این حق داده شده است بعد از یک مرتبه نقض و ارجاع به آن مرجع، هر تصمیمی دیوان بگیرد، لازم الاجرا است. گاهی دیوان تصمیم میگیرد وارد ماهیت میشود و میگوید من رای راباطل کردم. شهرداری مکلف به صدرو پروانه است. اینجا رسیدگی را به شورا ارجاع داده است.
امینی با استناد به غیر مثمر بودن درختان موجود در پلاک ثبتی نظر کمیسیون مبنی بر باغ نبودن را هم تایید کرد.
زهرا صدراعظم نوری نیز بیان کرد: باید به علت ارجاع پرونده توجه کرد. این پرونده از سال 55 پروانه ساخت گرفته است. مالک سال 95 که رای بر باغ بودن گرفته است، میخواسته از مزایای باغ استفاده کند و اکنون میخواهد از مزایای غیر باغ استفاده کند.
بهاره آروین عضو شورای اسلامی شهر تهران هم تاکید کرد: این پلاک سه بار رای بر باغ بودن دارد و شورا به چه چیزی استناد کرده و آن را غیر باغ معرفی میکند.
پس از پایان بحث غیر باغ بودن پلاک ثبتی به رای گذاشته شد که در نهایت این پلاک باغ باقی ماند.
زمین سبزی که باغ تشخیص داده شد
دستور بعدی مربوط به یک پلاک ثبتی واقع در شهرک گلستان بود. محمد سالاری رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران درباره این پلاک بیان کرد: کمیسیون ماده هفت این پلاک را باغ تشخیص داده است. کمیسیون شهرسازی و معماری با توجه به عکس هوایی آن را باغ اعلام کرده است.
سید حسن رسولی بهعنوان مخالف نظر کمیسیون گفت: درختان کاشته شده در این زمین از آثار و برکات سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری است. شهرداری در ملک غیره، درخت غرس کرده است. این درختانی که توسط شهرداری کشت شده، مجوزی برای باغ شناخته شدن نیست. مالک میتواند از شهرداری شکایت کند. آنچه در عکس است، درختانی است که شهرداری غرس کرده است.
سالاری پس از سخنان رسولی بیان کرد: اگر استدلال آقای رسولی درست باشد، من هم رای خود را تغییر خواهم داد.
در ادامه زهرا صدر اعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران تاکید کرد: باید دید مالک قبل از کاشت درختان، مالک زمین بوده است یا بعد از آن با علم به وجود درختان؛ اقدام به خرید کرده است بسیاری از این ملکها را شهرداری سبز کرده است و زمین شهری با علم به اینکه این زمین سبز است، آن را فروخته است و امروز شاهد حذف فضای سبز هستیم.
پس از سخنان اعضا با توجه به ابهامات موجود از محمد علی مختاری رئیس سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران خواسته شد که در رابطه به سابقه کشت درخت در این پلاک ثبتی توضیحاتی ارائه کند. او گفت: درخت را در زمین هر کسی نمیتوانیم بکاریم. آن زمان که ما اقدام به کشت درخت کردیم، زمین جزء اراضی ملی بود. تمام اراضی وردآورد جزء اراضی ملی بود که قسمتی از آن را به زمین شهری و قسمت دیگری رابه عنوان معوض بالای منطقه دو، به معاونت شهرسازی دادند.
او بیان کرد: ما در این زمینها جنگلکاری کردیم. در ارتفاعات بالای 1800 متر ساخت و ساز ممنوع است. آن موقع زمینها را استعلام کردیم. سه بار در روزنامه رسمی اعلام کردیم و بعد اقدام به کشت درخت کردیم. این ملک قبلا ملی بوده و بعدا واگذار شده است. زمین شهری بعد این زمین را واگذار کرده است. زمین شهری خیلی از این کارها میکند.
پس از سخنان مختاری، حسن رسولی خزانهدار شورا عنوان کرد: اراضی مورد بحث ملی بوده است و همانطور که آقای مختاری گفت، ما آگهی در روزنامه درج کردیم و درخت کاشتیم. در بطن فرمایش او ملی بودن اراضی وجود دارد. اراضی ملی جزء انفال است. مالکیت آن مال دولت است. قبل از قرار گرفتن در محدوه زمین شهری، مالکیت دولت به عهده جهاد کشاورزی و امور اراضی است. در صورت خروج از حالت ملی بودن و قرار گرفتن داخل محدوده شهری، یک صورت مجلس نقل و انتقال بین دو وزیر تنظیم میشود. همه این زمینها با حفظ مالکیت دولت داخل محدوده قرار میگیرد.
زهرا صدر اعظم نوری گفت: همه ما به عنوان نماینده مردم باید حقوق مردم را پاس بداریم. حق اشخاص حقیقی و حقوقی نباید تضییع شود. یک پلاکهایی در خیابان رسالت بود که شهرداری اینها را تبدیل به فضای سبز کرد. امروز باید به صاحبان این پلاکها معوض بدهد یا پول آن را به مالک بدهد اما اراضی تعریف شده برای کمر بند سبز یا ارتفاعات 1400 و 1800 یا در جایی مثل منطقه 22 که ذخیره گاه شهر تهران است و مالک آن دولت است و دولت هم مسئول شهر تهران است، باید حفظ شود.
نوری تاکید کرد: دولت نمیتواند بگوید زمینها مال من باشد. شهرداری در مقطعی درخت کاشته که دولت قصد بازدارندگی نداشته است. شهرداری درخت کاشته که از توسعه شهر جلوگیری کند. زمین شهری با علم به اینکه اینجا سبز شده، پلاک به پلاک آن را واگذار میکند.
این عضو شورای شهر تاکید کرد: اگر در این منطقه یک پلاک بسازد، تمام پلاکها ساخته میشود و تمام درختان از بین میروند.
سید ابراهیم امینی نایب رئیس شورا نیز گفت: در سند این قطعه حرفی از باغ و مشجر بودن زده نشده است. وزارت مسکن و شهرسازی زمین به شهروندان واگذار میکند برای اینکه خانه بسازند. پول نمیدهد، درخت سبز کنند. ما در اصل مالک نبودیم و در ملک غیر، درخت کاشتهایم. خریدار، زمین را از یک دستگاه دولتی خریداری کرده است.
ناهید خداکرمی در ادامه گفت: ایراد به زمین شهری وارد است. این فضاهای سبز، ریه تهران هستند. اگر حقوق عامه مردم را در نظر بگیریم، باید رای به باغ بدهیم.
باغ بودن این پلاک ثبتی به رای گذاشته شد و اعضای شورا تصمیم گرفتند زمین واگذار شده توسط زمین شهری، باغ باقی بماند.