رمان عاشقانه حسن هدایت درباره سینما
در معرفی رمان «روزی روزگاری در طهران» و نویسندهاش آمده است: حسن هدایت (۱۳۳۴- تهران) برای مخاطب ایرانی فیلمسازِ شناختهشدهای است. سریال «کارآگاه» و فیلمهای اقتباسی از داستانهای صادق هدایت از جمله «گرداب» و فیلمهای سینمایی «چشم شیطان»، «سایهروشن»، «گراند سینما» و دهها اثر سینمایی و تلویزیونی بخشی از کارنامه اوست.
حسن هدایت علاوه بر فیلمسازی، داستان هم مینویسد. رمان «روزی روزگاری در طهران» تازهترین اثر او پس از رمانهای «وقایعنگاری یک لات چاقوکش» و «آگراندیسمان» است. هدایت در دو اثر پیشین به دلِ تاریخِ معاصر ایران زده بود تا روایتی نو از شخصیتهای تاریخ معاصر بدهد: یکی هاشم آبسرداری از لاتهای دهه ۴۰ و دیگری استپان استپانیان عکاس برجسته دوران مشروطیت. رمان «روزی روزگاری در طهران» اثر تازه هدایت، روایتی خواندنی از چگونگی ساختن فیلمِ صامتِ «حاجی آقا آکتور سینما» شاهکار اوانس اوهانیانس است.
روایت اصلی داستان را یک فرشته تبعیدشده به زمین بیان میکند؛ فرشتهای که ناگهان سینما را کشف کرده و با دیدن فیلم یقین میکند که سینما چیزی است شبیه دنیای فرشتگان. ماجراهای طنزآلود و گاه غمناک فرشتهای که عاشق سینما شده در کنار تلاشهای جوانی که شیفته بازیگری در فیلم است و نیز یک جیببُر که برای اثبات عشقش به دختری ارمنی درصددِ شکار فرشته است، سه ضلعِ مثلث این رمان را در سال ۱۳۱۰ خورشیدی تشکیل میدهند.
۲۴۵۲۴۵