اسلایدتکنولوژی

کشف بقایای موشک چینی در اندونزی، مالزی و فیلیپین

گفته می‌شود بقایای سقوط موشک چینی در اندونزی، مالزی و فیلیپین پیدا شده و هنوز گزارشی از تلفات یا خسارات ناشی از سقوط این توده‌های زباله فضایی منتشر نشده است.

به گزارش بارز نیوز، برخی از قطعات موشک بزرگ چینی “لانگ مارچ ۵بی” که در شنبه شب وارد جو زمین شد و بقایای آن روی سطح زمین سقوط کرد، اکنون در جنوب شرقی آسیا پیدا شده است.

مرحله اصلی این موشک ۲۵ تنی روز شنبه (۳۰ ژوئیه- ۸ مرداد) به صورت کنترل‌نشده به زمین سقوط کرد و بر فراز اقیانوس هند وارد جو زمین شد. این در حالی بود که بسیاری از قسمت‌های این تقویت‌کننده، هنگام سقوط سوخت؛ اما کارشناسان تخمین زده‌اند که بخش قابل توجهی از آن – حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد از وزن آن – از این سفر آتشین جان سالم به در برده است و تکه‌های باقی‌مانده اکنون یافت شده‌اند.

ظاهراً مردم محلی در جنوب شرقی آسیا، تکه‌هایی از این تقویت‌کننده را در چندین نقطه در مسیر ورود مجدد این موشک به جو زمین پیدا کرده‌اند و برخی از آنها به اندازه‌ای بزرگ هستند که در صورت فرود آمدن در یک روستا یا شهر، می‌توانستند آسیب‌های جدی به مردم و اموالشان وارد کنند؛ اما خوشبختانه به نظر می‌رسد که این تکه‌ها هیچ آسیبی از خود به جا نگذاشته‌اند.

نوشته های مشابه

بقایای این موشک در اندونزی در منطقه‌ای به نام “سانگائو” (Sanggau) در نزدیکی مرز اندونزی و مالزی پیدا شده است.

“جاناتان مک‌داول” اخترفیزیکدان و ردیاب ماهواره از مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونیان در توییتر نوشت: بقایای قابل توجهی در مناطق “کالیمانتان” اندونزی و “ساراواک” مالزی یافت شده‌اند. هیچ تلفات یا خسارت مالی گزارش نشده است، اما بقایا در نزدیکی روستاها هستند و اگر چند صد متر آن طرف‌تر سقوط می‌کردند، ممکن بود یک حادثه بیافرینند.

همچنین هیچ خسارتی در فیلیپین گزارش نشده است. یک مقام فیلیپینی اعلام کرد که هیچ گزارش خسارتی در غرب فیلیپین که طبق گزارش‌ها، میزبان بقایای این موشک چینی بوده، منتشر نشده است. “مارک تالامپاس” یکی از مقامات آژانس فضایی فیلیپین گفت که به مقامات محلی توصیه شده بود که مواظب بقایای این موشک باشند، چرا که در اقیانوس در نزدیکی استان “پالاوان” سقوط کرد.

موشک “لانگ مارچ ۵بی” (Long March ۵B) در تاریخ ۲۴ ژوئیه پرتاب شد و ماژول جدیدی را به سمت ایستگاه فضایی “تیانگونگ” (Tiangong) چین که در دست تکمیل است، فرستاد. مرحله اصلی این موشک با آن ماژول به مدار رسید، سپس طی ۶ روز توسط نیروی جو به سمت زمین کشیده شد.

این استراتژی دفع – سقوط کنترل‌نشده و غیرقابل پیش‌بینی از مدار – در میان موشک‌های بزرگ، منحصر به فرد است. سایر مراحل بزرگ اندکی پس از بلند شدن به سمت سقوط ایمن در اقیانوس یا در زمین‌های خالی از سکنه هدایت می‌شوند یا در مورد موشک‌های “فالکون ۹” و “فالکون هوی”(Falcon Heavy) متعلق به شرکت “اسپیس‌ایکس” برای فرود عمودی و استفاده مجدد در آینده فرود آورده می‌شوند.

داستان موشک “لانگ مارچ ۵بی” با توجه به احتمال صدمه و آسیبی که با هر پرتاب به همراه دارد، بحث برانگیز و همچنین منحصر به فرد است. در واقع، بسیاری در جامعه فضایی از مقامات فضایی چین انتقاد کرده‌اند که چرا در هر سه ماموریتی که این موشک تا به امروز انجام داده است، به مرحله اصلی آن اجازه داده‌اند که به قطعات بزرگی از زباله‌های فضایی تبدیل شوند.

“دارن مک‌نایت” یکی از کارکنان فنی ارشد شرکت ردیابی “لئولبز”(LeoLabs) مستقر در کالیفرنیا، پنجشنبه (۲۸ ژوئیه) در جریان یک جلسه گفت: آنچه واقعاً باید اتفاق می‌افتاد این است که باید مقداری سوخت در فضاپیما باقی می‌ماند تا یک ورود مجدد کنترل‌شده انجام شود. این کار مربوط به مسئولیت پذیری است.

اولین ماموریت موشک “لانگ مارچ ۵بی” در ماه مه ۲۰۲۰، به بارش مقداری زباله فضایی در کشور ساحل عاج واقع در غرب آفریقا منجر شد و بقایای حاصل از دومین ماموریت آن که در آوریل ۲۰۲۱ انجام شد، به اقیانوس هند ریخت.

احتمالا برای سقوط یک موشک دیگر نیازی نیست چندان صبر کنیم، چرا که انتظار می‌رود که این موشک در پاییز امسال و احتمالاً در ماه اکتبر، ماژول دیگری را به سمت ایستگاه فضایی “تیانگونگ” ارسال کند.

آژانس فضایی سرنشین دار چین یکشنبه گزارش داد که بیشتر مرحله نهایی موشک “لانگ مارچ ۵بی” پس از ورود به جو سوخته است. قبلا گفته بود که اجازه سقوط بدون هدایت خواهد داشت. در بیانیه آژانس فضایی چین جزئیاتی در مورد اینکه بقایای این موشک در خشکی یا دریا سقوط می‌کنند، ارائه نشده بود، اما گفته شده بود که منطقه فرود آن در ۱۱۹ درجه طول شرقی و ۹.۱ درجه عرض شمالی است.

“تالامپاس” در پاسخ به این سوال که آیا فیلیپین هشداری در مورد خطرات احتمالی سقوط بقایای این موشک دریافت کرده است، گفت: آژانس فضایی فیلیپین هیچ اطلاعیه‌ای از همتای چینی خود در مورد بقایای این موشک دریافت نکرد.

“ژائو لیجیان” سخنگوی وزارت امور خارجه چین انتقادات مبنی بر اینکه چین اطلاعات خاصی در مورد ریزش این زباله‌های فضایی را به اشتراک نمی‌گذارد، رد کرد و گفت: آژانس فضایی این کشور اطلاعات مربوطه را در اوایل صبح ۳۱ ژوئیه در وب‌سایت خود منتشر کرده است.

وی در یک نشست خبری در پاسخ به سوالی گفت: اتهامات مقامات مربوطه و به اصطلاح کارشناسان آمریکایی، نه حرفه‌ای است و نه با واقعیت مطابقت دارد.

وی افزود: مقامات چین از نزدیک پارامترهای مداری بقایای موشک را رصد کرده و اطلاعات مربوطه را به صورت شفاف و به موقع در اختیار جامعه بین‌المللی قرار داده است و بقایای این موشک هیچ آسیبی به فعالیت‌های هوانوردی یا زمین وارد نکرده‌اند.

ناسا سال گذشته پس از فرود قطعات یک موشک چینی در اقیانوس هند، پکن را به عدم رعایت استانداردهای مسئولانه در مورد زباله‌های فضایی متهم کرد.

چین همچنین پس از استفاده از موشک برای انهدام یکی از ماهواره‌های آب‌وهوایی منفعل شده خود در سال ۲۰۰۷، با انتقاداتی مواجه شد که به گفته دولت‌های دیگر ممکن است ماهواره‌های دیگر را به خطر بیندازد.

در این پرتاب جدید، قدرتمندترین موشک چین، آزمایشگاه “ونتیان” را به مدار برد و به ماژول اصلی ایستگاه فضایی “تیانگونگ” موسوم به “تیان‌هه”(Tianhe) متصل شد، جایی که ۳ فضانورد در آن زندگی می‌کنند.

انتهای پیام

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا